درحال مشاهده: مرجع تخصصی آب و فاضلاب

,.


ادعونیاهدای خون
موسسه محک
اهداء عضو

مدل سازی اطلاعات ساختمان در نگاه هوش مصنوعی

۱۴۰۳/۰۲/۰۷
1:30
امیرحسین ستوده بیدختی
 | 

مدل‌سازی اطلاعات ساختمان (Building Information Modeling)، به اختصار BIM، یک روش پیشرفته است که از اطلاعات دیجیتالی برای مدیریت و نمایش اطلاعات مربوط به یک ساختمان استفاده می‌کند. BIM به معماران، مهندسان عمران، متخصصان عمران و سایر افراد در صنعت ساختمان این امکان را می‌دهد تا یک نمایش دقیق و جامع از یک ساختمان را از جوانب مختلف ایجاد کنند.

مدل‌سازی اطلاعات ساختمان یا همون BIM (Building Information Modeling) یکی از اون تکنولوژی‌هاییه که واقعاً تحولی در صنعت ساخت و ساز ایجاد کرده. پس بیایید یک نگاه عمیق انداخته و ببینیم چطور از شروع پروژه تا تحویل و نگهداری مورد استفاده قرار می‌گیره.

توجه:مجموعه حاضر صرفا جمع آوری پاسخ های هوش مصنوعی نسل 3 و 4 به سوالات فهرست بندی شده امیرحسین ستوده بیدختی در رابطه با مدل سازی اطلاعات ساختمان می باشد و هرگونه استفاده هوش مصنوعی از متون دیگر یا کمک از مراجع علمی و تحقیقاتی دیگر قابل دسترسی نبوده است لذا ارجاعی به متون آورده شده توسط هوش مصنوعی قابل انجام نیست و همچنین این ابزار هم چنین کاری انجام نمیدهد و صرفا جمع بندی هوش مصنوعی از مجموعه دانشی که در اختیار دارد را به اشتراک می گذارد.

دانلود از پیکو فایل

دانلود از مدیا فایر


مرجع تخصصی آب و فاضلاب

ابعاد تکولوژیکی تصفیه آب خاکستری

۱۴۰۳/۰۱/۲۳
15:33
امیرحسین ستوده بیدختی
 | 

استفاده مجدد از فاضلاب و آب خاکستری به عنوان بخش مهمي از مدیریت تقاضای آب در نظر گرفتنه شده و به حفاظت از آب شيرین باکيفيت، کاهش آلودگي محيط زیست و همچين کاهش هزینههای تأمين آب کمک ميکند.
پيشرفتهای اخير در تكنولوژی و تغيير دیدگاهها نسبت به استفاده مجدد از فاضلاب نشان ميدهد که پتانسيل استفاده مجدد از آب خاکستری در کشورهای در حال توسعه وجود دارد. آب خاکستری پسابهای شهری و خانگي توليد شده از مصارفي مانند شستشوی لباس و ظروف، پخت و پز و استحمام است . آبهای خاکستری به دو دسته ی تيره و روشن طبقه بندی ميشوند. پساب حاصل از استحمام، آبهای خاکستری روشن و پساب حاصل از آشپزخانه و لباسشویي آبهای خاکستری تيره ناميده ميشوند .
آبهای خاکستری منبع با ارزشي در صرفه جویي آب محسوب شده و بين 55 تا 35 درصند مصارف خانگی را تشكيل ميدهد. حجم معمولي آب خاکستری از 75 تا 125 ليتر در روز به ازای هر خانه تغيير ميکند و به سبک زنندگي، استانداردهای زندگي، ساختارهای جمعيت سن، جنسيت ، رسوم و عادات، تأسيسات و فراواني آب بستگي دارد .
رایجترین کاربرد استفادهی مجدد از آب خاکستری در مناطق شهری، فلاش تانکهای سرویس بهداشتي است که ميتواند مصرف آب را تا 35 درصد کاهش دهد. کاربردهای دییر آن شامل آبياری فضاهای سبز در پارکها، حياط مدارس، آرامیاهها، کارواش و آتشنشاني است. همچنين اینن آب منيتوانند در صننایع مختلفي ماننند نساجي، شيمي، پلاستيک و ساختمان مورد استفاده قرار گيرد 6 .
آمارها نشان ميدهد که ترکيبات آب بازیافتي شامل 77 درصد آب و 1 درصد مواد معلق، کلوئيدی و جامدات محلول است. اگرچه ترکيبات تشكيل دهدهی آب بازیافتي با توجه به منبع آن و در طنول زمنان تغيير ميکند ولي آب واجزای اصلي تشكيل دهنده اش باقي ميمانند. بسته به اینكه آب بازیافتي پساب از چه منبعي توليد شده باشند دارای غلظتهای متفاوتي از ترکيبات خواهد بود. آلایندههای موجود در آب خاکستری و منابع توليد آنها در جدول 2 ارائه شده است .

محتوا

منبع آب خاکستری

مواد جامد معلق )گرد و خاک و مو(، مواد آلي، چربي، سدیم، نيترات، فسفات )مواد شوینده(، شوری و pH بالا، سفيدکندهها

لباسشویي

مواد آلي و جامدات معلق )در مواد غاایي(، باکتری، شوری و pH بالا، چربي، مواد شوینده

ظرفشویي

باکتری، مو، مواد آلي، جامدات معلق )پوست(، چربي، صابون، بقایای مواد شوینده

حمام و

وان حمام

باکتری، مواد آلي و جامدات معلق )تكههای غاا(، چربي و بقایای مواد شوینده

ظرفشویي و

آشپزخانه


جدول2. ترکيبات احتمالي موجود از منابع مختلف در آب خاکستری

به طور کلي دو نو سيسستم جمع آوری و تصفيه پساب وجود دارد:
- سيستمهای خارج از محل که در آن ضایعات پسابها از طریق شبكه ی فاضلاب به تصفيه خانه یا نقطه ی تخليه و دفع این مواد، منتقل ميشوند.
- سيستمهای در محل که ضایعات در یک گودال یا مخزن گنداب سپتيک تانک ، جمع آوری ميشوند. این مخزن ميتواند به صورت دورهای تخليه شود یا اینكه ميتوان یک مخزن ینا گودال جدید در مكان دیگری ایجاد کرد.
برخي از سيستمهای در محل دارای بسترهای آبشویي هستند که باعث ميشوند آبي که بخشي از آن به وسيلهی سپتيک تانک تصفيه شده است، در زمين نفوذ کد سيستمهای قدیمي عامل مهم آلودگي در بعضي مناطق هستند .
سيستمهای در محنل همچنين ميتوانند شامل سيستمهای فاضلاب در مقياس کوچک شنوند که پسابها را به تصفيه خانه های واقع در نزدیكي محل جمع آوری منتقل ميکند .

3-2- ابعاد تکولوژیکی تصفیه آب خاکستری
تصفيه آب بازیافتي و همچين آب خاکستری شامل فرایندهای فيزیكي، شيميایي، بيولوژیكي ینا ترکيبي از این فرایندهاست. تصفيه ی آب خاکستری شنامل 3 مرحله ی پيش تصفيه، تصفيه اصلي و پس تصفيه است. برای مرحله ی پيش تصفيه، از روشهایي مثل سپتيک تانک، فيلتر بگ و فيلتراسيون با استفاده از جداسازی جامد و مایع برای کاهش ميزان ذرات و چربني استفاده ميشنود. مرحلنهی پنستصفيه نينز همنراه بنا فراینند گنندزدایي بنرای رسيدن به استانداردهای ميكروبيولوژیكي و رفع بوی نامطبو مورد استفاده قرار ميگيرد .

3-2-1- فرایندهای فیزیکی
فرایندهای فيزیكي، مواد و آلایندهها را با استفاده از نيروهای طبيعي مثل گرانش و موانع فيزیكي مانند فيلترها ،غشاءها و یا اشعهی فرابنفش، حاف ميکند. تصفيه فيزیكني آب خاکستری شنامل فيلتراسيون خناک و ماسه درشنت و فيلتراسيون غشایي است و عمدتا به همراه یک مرحلهی گندزدایي ضدعفوني انجام ميشود. فيلتر درشنت به تنهایي اثنر کمي بر حاف آلایندههای موجود در آب خاکستری دارد. استفاده از فراینندهای غشنایي به دلينل کيفينت بنالای پساب خروجي بعد از تصفيه و حاف مؤثر ميكروآلایندههای آلي از قبيل آفتکشها، داروها و محصولات مراقبت شخصني ،در حال افزایش است. سيستمهای غشایي به عنوان سيستمهایي با مصرف انرژی بالا و سطوح بالای عملكرد شناخته ميشوند .
بریكس 1773 سيستم تصفيه آب خاکستری با غشای UF آلترافيلتراسيون را گزارش داد که با استفاده از این
سيستم، مقادیر COD و BOD به ترتيب از 451 و 294 ميليگرم بر ليتر به 119 و 53 ميليگرم بر ليتر کاهش یافت. لي و همكاران 2553 کارایي سيستم تصفيه آب خاکستری که از یک مدول اسپيرال وند استفاده ميکند را بررسي کردنند.
مطالعه ایشان نشان داد که سيستم فيلتراسيون غشایي UF، ميتواند مقدار TOC را از 161 ميليگرم بر ليتر به 6/23 ميليگرم بر ليتر کاهش دهد. غشای UF به طور ميانیين 4/33 درصد از آلاینده ها را حاف نموده و منواد محلنول مثنل آمونيناک و فسفر نيز ميتوانند از آن عبور کند.
اندازه منافا غشاء ،نقش مهمي در کارایي تصفيه دارد. به عنوان مثال ،یک سيستم تصفيه آب خاکستری با غشای نانو فيلتراسيون ميتواند 73 درصد مواد آلي و همچين غشای اسمز معكوس RO ميتواند تا 73 درصند مقدار BOD را حاف کد. با این حال، اغلب مصرف انرژی بالاتر و جمع شدن رسوب در غشاء، عوامل کليندی محندودکنندهی قابلينت اقتصادی فرایندهای غشایي هستند.
بيوراکتور غشایي MBR فرایندی فيزیكي- بيولوژیكي است که دارای دو ننو غشناء بنا انندازه منافا 1/5 و 53/5 ميكرومتر است. اگرچه اندازه منافا غشاء در این سيستمها بزرگتر از اندازه ویروسها 25 نانومتر است امنا این غشاءها موجب حاف مؤثر ميكروارگانيسمها ميشوند. بنابراین مواد آلي باقي مانده در آب خاکستری تصفيه شنده توسط فيلتراسيون غشایي اغلب باع افزایش رشد ميكروارگانيسمها در سيستم ذخينرهسازی و انتقال ميشود. عنلاوه بر این ،رسوب در غشاء با توجه به هزینه های عملياتي و نگهداری آن ميتواند کاربرد وسيع فنآوری های غشایي برای تصفيه آب خاکستری را محدود کند.
در مطالعات صورت گرفته توسط ایتایاما و همكاران 2554 ، مقادیر TN ،SS ،BOD ،COD و TP در آب خاکستری سينک آشپزخانه با استفاده از یک فيلتر خاک شيبدار کاهش یافت اجزای اصلي این خاک آلومينا و سيليس هيدراته است . سيستم تصفيه خاک ميتواند بخشي از آلایندههای آلي، کل فسفر و نيتروژن را حاف کد. فيلتر خناک به کار رفته در مطالعه ایشان، ترکيبي از فيلتراسيون تصفيه و تجزیه زیستي است .
جونكينو کيم و همكاران 2557 تحقيقاتي روی تصفيه آب خاکستری به وسيله ی ميكروفيلتراسيون و اکسيداسيون با نمونه گيری از 195 آپارتمان و همچين با در نظر گرفتن تغييرات فصلي انجام دادند. نو ماژول غشایي در این روش، فيبر توخالي مشبک و اندازهی حفرهها 4/5 ميكرومتر بنود. سيستم گندزدایي نيز اجرا شد. نتایج مطالعات صورت گرفته نشان داد که سيستم اکسایش به همراه ميكروفيلتراسيون غشایي، کارایي جداسازی کدورت، رننگ، ذرات جامد و COD را داشته و استفاده از سيستم گندزدایي نيز پيشنهاد گردید .
مطالعات ذکر شده دربارهی فرایندهای فيزیكي تصفيه آب خاکستری نشنان ميدهد که فيلتراسيون درشت و فيلتراسيون خاک به تنهایي نميتوانند پارامترهای فيزیكي، شيميایي و بيولنوژیكي را به مقادیر منورد نياز در دستورالعمل استفاده مجدد، کاهش دهد. غشای ميكروفيلتراسيون و آلترافيلتراسيون، تعداد کمي از مواد آلي حل نشده را صاف ميکند. مواد آلي باقي مانده در آب خاکستری تصفيه شده توسط فيلتراسيون غشنایي اغلب باعث افزایش رشدميكروارگانيسمها در سيستم ذخيره سازی و انتقال ميشود. بنابراین فرایندهای فيزیكي از قبيل فيلتراسيون غشایي و فيلتراسيون خاک ميتوانند به عنوان پس تصفيه مورد استفاده قرار گيرند. در کل، فرایندهای فيزیكي به تنهایي برای تصفيه آب خاکستری و استفاده مجدد از آن کافي نيستند.

3-2-2- فرایندهای شیمیایی
فرایندهای شيميایي با افزودن مواد شيميایي برای تبدیل آلاینده ها به همراه واکشهای شيميایي مختلف، عمل جداسازی را انجام ميدهد. تصفيه ی آب خاکستری با فرایندهای شيميایي پيچيده تر از فرایندهای فيزیكي است و این مسئله، بهره برداری از فرایندهای شيميایي را با مشكل مواجه ميکند.از این رو تا حد امكان سعي ميشود تنا کمتر از روشهای شيميایي در سيستم تصفيه استفاده شود. همچين در برخي موارد هزینه خرید و نگهداری مواد شيميایي مورد نياز بزرگترین مانع در استفاده از فرایندهای شيميایي است . فرایندهای شيميایي اغلب برای گندزدایي و حذف فلزات سنگين مورد استفاده قرار ميگيرند. تصفيه اوليه ی شيميایي با استفاده از نمک های یا پليالكتروليتي ميتواند BOD و مواد جامد را حذف کند اما لجن توليد شده اغلب به سختي تصفيه و دفع ميشود .انعقاد و لخته سازی، اکسيداسيون فوتوکاتاليستي، تبادل یون و کربن فعال دانهای از جمله روشهای شيميایي مورد استفاده در تصفيه ی آب خاکستری هستند.
لي و همكاران 2555 یک سيستم تصفيه آب خاکستری شنيميایي ترکيبي پيشنهاد دادنند که در آن انعقاد الكتریكي با یک مرحله گندزدایي همراه است .در اینن سيستم مقدار BOD ،COD، کدورت و SS در آب خاکستری کاهش یافت. همچين هيچ باکتری کليفرمي در آب خاکستری اصلاح شده با این سيستم یافت نشد. در مطالعات صورت گرفته توسط پيدو و همكاران 2553 ، فرایندهای انعقاد و فرایند رزین تبادل یون مغناطيسي بنرای تصفيه آب خاکستری دوش حمام مورد استفاده قرار گرفت. در شرایط بهينه، انعقاد با نمک آلومينينوم مقادیر TN ،BOD ،COD، کدورت و فسفات را کاهش داد. فرایند اکسيداسيون پيشرفته بر اساس اکسيداسيون فوتوکاتاليستي با تيتانيوم دی اکسيد و اشعه فرابنفش، فرایند شيميایي دییری است که برای تصفيه آب خاکستری مورد استفاده قرار گرفت و 75 درصند مواد آلي را حاف کرد.
کایو و همكاران 2515 مراحل تصفيه آبهای خاکستری را با فيلتراسيون بستر شني، جذب سطحي کربن فعال و ضدعفوني با کلر ارزیابي کردند. نمونه ها از پساب های خانگي بودند. بستر شني، جداسازی مطلوبي از TSS و کدورت انجام داد به طوری که مقدار COD به اندازه 35 درصد کاهش یافت. غربال مواد آلني به وسيله جناب سطحي کربن فعال دانهای نيز بسيار مطلوب بود 5 .
باریسكي و همكاران 2514 در زمينه تصفيه آبهای خاکستری به وسيله آه VI تحقيقاتي انجام داد. نمونه از یک منطقه عمومي مسكوني در ترکيه از 23 آپارتمنان و 19 خانه جمع آوری شد. آهن VI به وسيلهی روش الكتروشيمي در یک راکتور پلكسيگلس مستطيلي با ابعاد 15´14´22 سانتيمتر ساخته شنده بنود. یک صنفحه الكترود آهني با درجه خلوص بالا به منظور توليد نيرو ساخته شد. الكتروليت با استفاده از مخلوط کن مغاطيسي و الكتروليز 5/1 ساعت شرو به کار کرد. غلظت آهن با استفاده از اسپكتروفتومتر UV/VIS DR5000 در pH های متفاوت آزمایش شدند. ابتدا روی 455 دور در هر دقيقه تنظيم شد و سپس برای 25 دقيقه در 45 دور در هر دقيقه لخته شده و 65 دقيقه یاضافي برای تهشيني باقي ماند. ميزان نمک آه 9/46-9/11 ميليگرم بر ليتر بود. آب تصفيه شده از طریق سلولز ممبران فيلتر سراسري استات 45/5 ميكرومتری برای اندازهگيری فيلتر شد. اثبات شد که جداسازی مهم COD و BOD شكل ميگيرد ولي اثرات سوء بر جداسازی TOC داشت. استفاده از سورفكتات بنا محتویات تجزیه ، جداسازی بهترپاتوژنهارا در pH پایين نشان داد. نتایج نشان داد که پساب تصفيه شده با این روش برای مصارف آبياری و صنعت قابل استفاده است .
فرایندهای شيميایي تصفيه آب خاکستری در مقایسه با فرایندهای فيزیكي ميتوانند منواد آلي و کدورت را در آب خاکستری به درجهی خاصي کاهش دهد ولي این برای رسيدن به استانداردهای استفاده مجدد مخصوصا در آبهای خاکستری تيره کافي نيست. فرایندهای شيميایي از قبيل انعقاد به همراه فيلتراسيون و یا مرحله گندزدایي ميتوانند جامدات معلق، مواد آلي و سورفكتانتها را در آب خاکستری روشن ،به سطح قابل قبولي برای استفاده مجدد از آب شهری کاهش دهد. پساب ناشي از فرایندهای شيميایي ميتواند توسط یک مرحلنه فيلتراسيون ماسه صاف شده یا بنا استفاده از یک مرحله ی فيلتراسيون غشایي تصفيه شود. روشهای شيميایي به طور خاص برای تصفيه آب خاکستری روشن بسيار مناسب است زیرا تغييرات در قدرت و جریان آب خاکستری، عملكرد تصفيه آنها را تحت تأثير قرار نميدهد.

3-2-3- فرایندهای بیولوژیکی
ميكروارگانيسمها و باکتریها نقش اصلي را در تصفيه فرایندهای بيولوژیكي به عهده دارند، زیرا آنها با استفاده از مكانيزمهای دروني خود مواد آلي موجود در فاضلاب را جاب کرده و از آن برای توليد انرژی استفاده ميکند. از آنجا که سهم عمدهای از آلایندههای موجود در پسابها را مواد آلي تشكيل ميدهد، امروزه استفاده از روشهای بيولنوژیكي به طور گستردهای متداول شده است. این روشها ميتوانند با صرف هزینه کمتر نسبت به دییر فرایندها، طيف گستردهای از آلاینده ها را تصفيه کند . فرایندهای بيولنوژیكي در تصفيه فاضلاب، فرایند رسوب که به طورطبيعي در رودخانه ها، دریاچه ها و دیگر جریانها اتفاق ميافتد را باز توليد ميکند. این فرایندها در تصفيه خانه های فاضلاب، جنایي که راکتورهای بيولوژیكي برای افزایش رسوب بيوشيميایي تحت شرایط کنترل شده طراحي و ساخته شده اند و در نتيجه افزایش حذف آلایندهها و تثبيت لجن، مورد استفاده قرار ميگيرند. فرایندهای بيولوژیكي موجنود در بيوراکتورها ميتوانند هوازی یا بيهوازی باشند. حفظ شرایط هوازی درون راکتور به انرژی زیادی نياز دارد و همچين در این شنرایط ضایعات آلي به سوخت زیستي لجن و دی اکسيد کربن تبدیل ميشوند. با این حال از تشكيل متان که بيشتر از دی اکسيد کربن منجر به گرم شدن آب و هوا ميشود، جلوگيری ميکند. فرایندهای تصفيه بيهوازی عموما به انرژی کمتری نياز داشته و توليد لجن کمتری دارند. در فرایندهای هوازی متان نيز توليد ميشود که ميتوان آن را محبوس کرده و به عننوان منبع انرژی مورد استفاده قرار داد. فرایندهای بيولوژیكي تصفيه آب خاکستری شامل صفحات بيولوژیكي چرخان RBC ، راکتور ناپيوسته متوالي
SBR ، بستر بيهوازی لجنن UASB ، تنالاب مصننوعي CW و بينو راکتنور غشنایي MBR ميباشند. فراینندهای بيولوژیكي اغلب به دنبال یک مرحله پيشتصفيه فيزیكي از قبيل ته شيني، استفاده از سپتيک تانک یا آشغالیير مي آیند. به غير از فرایند MBR، اکثر فرایندهای بيولوژیكي با یک مرحله فيلتراسيون برای مثال فيلتراسيون ماسه و یا مرحله ی گندزدایي به کار ميروند 5 .
نولد 1777 روی فرایند تصفيه آب خاکستری به روش RBC مطالعه نمود که شامل یک مخزن رسوب و سپس یک RBC چهار مرحلهای و یک مرحله نهایي گندزدایي UV فرا بنفش است. پس از مرحله گندزدایي اشعه فرا بننفش،کيفيت پساب باکتریولوژیک عمدتا با استانداردهای استفاده مجندد آب مطابقت دارد. فریندلر و همكاران 2555 روی سيستم تصفيه آب خاکستری روشن که ترکيبي از روشRBC ، فيلتراسيون ماسه و کلریناسيون کلرزني است، مطالعه کردند. مرحله ی RBC، به وسيلهی یک آشغالیير ریز برای حاف جامدات درشت و موهای ضخيمتر از 1 ميليمتر و بعد ازآن مرحلهی تهشيني در یک حوضچه تهشيني برای جداسازی لجن از پساب است. در این روش مقادیر TSS، کدورت، BOD ،COD و باکتریهای کوليفرم کاهش یافتند. مرحلهی فيلتراسيون ماسه به عنوان یک صافي عمل ميکند که منجر به کاهش مقادیر TSS، کدورت، COD و BOD شد ولي ميزان باکتریهای کوليفرم به طرز شگفت انگیزی افزایش یافت که نشان ميدهد بعد از فيلتراسيون ماسه باید مرحله ی گندزدایي صورت گيرد تا ميزان کوليفرم ها کاهش یابد.
فرایند راکتور متوالي ناپيوسته SBR برای تصفيه آب خاکستری تيره توسط فرناندز و همكاران 2553 ایجاد شد. زمان نگهداری لجن و زمان نگهداری هيدروليكي به ترتيب 15 روز و 9/11 ساعت بود. بعد از آن هم SBR دگیری برای تصفيه آب خاکستری تيره پيشنهاد شد. در این مدت زمان نگهداری لجن به 393 روز افزایش یافت و زمان نگهداری هيدروليكي به 7/5 ساعت کاهش یافت. مقادیر TN ،TP ،COD و آمونياک هم کاهش یافت .
در مطالعات انجام شده توسط هلالشه و همكاران 2559 دربارهی روش مناسب تصفيه آب خاکستری در مناطق روستایي اردن و با توجه به غلظت بالای مقادیر BOD ،COD و TSS در اینن مناطق، راکتنور هيبریند UASB به عنوان بهترین روش تصفيه آب خاکستری با استفاده از سيستم تصفيه در محل، برای خانه ها که ميتوان ند برای آبياری در ختان مورد استفاده قرار گیرد معرفي شد. حجم مورد نياز راکتور 263/5 متر مكعب با محدوده مساحت 133/5 متر مربع برای هر خانه با میانگین ساکنان به تعداد 15 نفر در نظر گرفته شد. این سيستم به عنوان روشي کم هزینه و انعطاف پایر در عملكرد و نگهداری ، برای این مناطق معرفي شده است ليا ابوگامني و همكاران 2515 سيستمهای هوازی و بيهوازی را بنرای آبياری آزمایش کردند. منبع آب از یک خوابگاه با 155 دانشجو در اردن گرفته شد. حذف COD توسط واحدهای بيهوازی در تابستان و زمستان به ترتیب 45 درصد و 37 درصد و نيز واحدهای هوازی در تابستان و زمستان 53 درصند و 64 درصند بود. پایداری لجن در راکتورهای هوازی و بيهوازی به ترتيب 35 درصد و 75 درصند بر پایه ی COD بود. کيفيت خروجي هوازی به جز پاتوژنها، موافق با استانداردهای آبياری برای آب تصفيه شده بود.
عزیزی و همكاران 2513 ، ارزیابي بر پایهی سه مرحله ی بيولوژی به نام های مرحله ی لجن فعال CASP ، راکتورهای بيوفيلمي با بستر متحرک MBBR و راکتورهای بيوفيلمي با بستر متراکم PBBR را انجام داد. نتایج بدست آمده کاهش 39 درصدی COD، 72 درصدی BOD، 32 درصدی TSS، در ینک HRT دو ساعته در PBBR را نشنان داد. این مطالعه نشان داد که راکتور بيوفيلم متراکم در تصفيه کارایي بهتری دارد . در فرایندهای بيولوژیكي تصفيه آب خاکستری، فرایندهای بيولوژیكي هوازی ميتوانند کدورت و مواد آلي را
به خوبي حاف کند. فرایندهای بيهوازی به دليل اینكه نميتوانند مواد آلي و سورفكتانت ها را به خوبي خذف کند، برای بازیافت آب خاکستری مناسب نيستند. فرایندهای بيولوژیكي هوازی مثل تالابهای مصنوعي ميتوانند با حاف مواد آلي زیست تخریب پذیر به عملكرد رضایت بخشي برسد. بعد از فرایندهای تصفيه آب خاکستری بيولوژیكي هوازی، بيشتر مواد آلي زیست تخریب پذیر حذف ميشوند در نتيجه از رشد مجدد ميكروارگانيسمها و مشكلات بوی آنها جلوگيری شده و باعث ميشود تا آب خاکستری تصفيه شده برای ذخيره ی طولاني مدت پایدارتر باشد. از این رو فرایندهای بيولوژیكي برای تصفيه آب خاکستری تيره و روشن پيشنهاد شده است. با این حال، حذف ضعيف ميكروارگانيسمها، مواد جامد معلق و کدر بودن مشاهده شد که نيازمند فيلتراسيون نهایي و یا مرحله گندزدایي برای رسيدن به استاندارد پيشنهادی استفاده مجددشهری است. سيستم مبتني بر فرایند RBC زماني که اندازه ساختمان به هفت طبقه تبدیل شود، از لحاذ اقتصادی امكانپذیر خواهد بود .


مرجع تخصصی آب و فاضلاب

آب خاکستری

۱۴۰۳/۰۱/۱۲
14:39
امیرحسین ستوده بیدختی
 | 

آب خاکستري به فاضلاب تولیدي خانگی از روشویی، حمام، ماشین لباسشویی و آشپزخانه ها اطلاق میگردد که در مبدأ از فاضلاب توالت تفکیک شده باشد. در یک طبقه بندي میتوان فاضلاب ناشی از حمام و روشویی ها را آب خاکستري روشن و فاضلاب ناشی از آشپزخانه و ماشین لباسشویی ها را آب خاکستري تیره نام نهاد. طی سالیان اخیر مطالعات گسترده اي بر روي سیستم هاي تصفیه آب خاکستري صورت پذیرفته است و تلاش براي ایجاد روش هاي سریع تر و نوین تر براي تصفیه انواع آبهاي خاکستري صورت گرفته است.
براي درك اهمیت بازیافت آب خاکستري، حجم فاضلابی که هر فرد بطور متوسط در روز تولید میکند بیش از 55 درصد از حجم فاضلاب خانگی را آب خاکستري تشکیل میدهد، بنابراین ذخیره و بازیافت این منبع آب باعث بهینه سازي و کاهش مصرف آب شیرین شده و حجم فاضلاب را هم کم میکند. با توجه به رشد شهرنشینی، بازیافت پساب هاي قابل استفاده، هزینه تامین منابع آب را به میزان چشمگیري کاهش میدهد. از دیگر مزایاي استفاده از آب خاکستري میتوان به کاهش مصرف آب، امکان آبیاري گیاهان در هنگام خشکسالی و کاهش مواد آلاینده در آبراه ها و در صورت انجام فرآیندهای بیشتر امکان استفاده مجدد آن برای انسان اشاره کرد. به همین علت بازیافت آب خاکستري در کشوري مانند ایران که با بحران منابع آب بخصوص آب زیرزمینی روبرو است، میتواند اقدامی موثر به حساب آید.
آب خاکستري پس از تصفیه، میتواند بسته به نوع و میزان تصفیه اعمال شده، براي مصارف شرب و غیر شرب، آبیاري سطحی و زیرزمینی، لباسشویی و سرویس بهداشتی، حمام، استخرها، شستشوی معابر و غیره مورد استفاده مجدد قرار گیرد.


مرجع تخصصی آب و فاضلاب

شناسایی و ارزیابی ریسک در تأسیسات آب شرب

۱۴۰۲/۰۹/۱۸
16:36
امیرحسین ستوده بیدختی
 | 

تأسیسات آب شرب یکی از منابع و زیرساختهای بسیار مهم و حیاتی برای رفاه انسان و از نظر تولید تـا مصرف، آسیبپذیر است ۱ . امروزه بیش از دوسوم تهدیدات متوجه زیرساختها و شریانهای حیاتی است و نقش مهم این شریانهای حیاتی از یک سو و ارزش اقتصادی آنها از سوی دیگر باعث شده است توجه ویژهای به آنها شود 2 . بیشتر بخشهای کلیدي به دلیل قابل دسترس بودن و آسیبپذیری، ریسـک شکسـت زیادی در برابر تهدیدات طبیعی و غیرطبیعی دارند ۱،2 ؛ بنابراین، دفاع جامع پیشگیرانه از زیرساختهای حیاتی هـر جامعه از پیش فرضهای تعیینکننده بقای آن است ۳،۴ . سامانههاي تأمین و توزیع آب شـهري شـامل منـابع تـأمین، خطـوط انتقال اصلي، تصفی ه خانهها ،مخـازن ذخیـره و شبکه توزیـع آب به دلیل خدماترسانی به همه مردم جزء زی رساختهاي اساسي هر شهري هستند. بـروز حوادث طبیعي و غیرطبیعی موجب شکلگیري بحرانهـاي ثانویه مثل تخریب اجزاي این سامانههـا، قطـع دسترسي به آب کافي، آلودگی آب، شیوع بی ماريها و مـرگومیر ناشی از مصرف آب آلـوده میشود ۶،۵ . لذا لازم است در مکانیابی، ساخت و مدیریت این مراکز و تأسیسات، اصول و ملاحظات خاص دفاعي و امنیتي مورد توجه قرار گیرد ۷ ؛ چون ممکن است طی عملیات خرابکاری ،مورد هدف قرار گیرند که در این صورت منجر به آسیب جدی به جامعه و بعضاً ایجاد بحرانهای امنیتی میشود ۸ .
تأمین آب کافی، سالم، با کیفیت مناسب و استاندارد، حفاظت و مراقبت جدی از تأسیسات آبرسانی و تأمین سطح بالایی از امنیت در مقابل تهدیدات نظامي و تروریستي بسیار ضروری است ۷ . تجارب حاصل از جنگهاي گذشته نشان داده است کشور مهاجم بهمنظور درهم شکستن اراده ملت و تضعیف توان کشور مورد تهاجم، استراتژي اصلی و انهدامی خود را صرف حمله به مراکز حیاتی، حساس و مهم میکند ۹ . برای نمونه، آمریکا و متحدانش در جنگ خلیج فارس، با شناسایی منابع و تأسیسات حیاتی عراق بهخصوص منابع و تأسیسات آب، این استراتژی را اجرا کردند ۱۰ . امروزه مهمترین اهرم کنترل و نظارت در صنعت آب آشامیدنی ،پایش و کنترل تمام اجزای سیستم تأمین، تصفیه و توزیع آب است و فقط کنترل تصفیهخانه و منابع آب کافی نیست ۱۱ . تابهحال مطالعات گستردهای در این رابطه در داخل و خارج از کشور انجام شده است که در ادامه به بعضی از آنها اشاره میکنیم .


مرجع تخصصی آب و فاضلاب

برچسب‌ها: آب , امنیت , زیرساخت , آب شرب

ویژگی‌های مربوط به جنس مالاسزیا

۱۴۰۲/۰۶/۰۲
10:45
امیرحسین ستوده بیدختی
 | 

ویژگی‌های مربوط به جنس مالاسزیا

مالاسزیاها قارچ‌های مخمری هستند که برای رشد خود وابسته به لیپیدها می‌باشند و در نواحی از پوست انسان که دارای غدد سباسه فراوانی می‌باشند مانند صورت، سر و قسمت فوقانی تنه رشد می‌کنند. اگرچه به‌عنوان بخشی از فلور نرمال پوست انسان محسوب می‌شوند اما می‌توانند در ایجاد بیماری‌های پوستی از قبیل تینا ورسیکالر (پیتریازیس ورسیکالر)، فولیکولیت پیتروسپورومی و درماتیت سبوروئیک دخالت داشته باشند. مدارک و شواهد مربوط به درگیری مالاسزیاها در سایر بیماری‌های پوستی نظیر پسوریازیس، درماتیت آتوپیک و پوسچولوز سفالیک دوران نوزادی (neonatal cephalic pustulosis) ضعیف است.

مخمرهای مالاسزیا اولین بار در قرن نوزده میلادی به‌عنوان مخمرهای دارای جوانه که در پوست بیماران مبتلا به دندروف دیده شده بود شرح داده شدند. دانشمندی بنام Louis-Charles Malassez این مخمرها را در قسمت خارجی اپیدرم بیماران مبتلا به درماتیت سبوروئیک شناسایی نمود.

تاکسونومی مالاسزیا در ابتدا کمی پیچیده بود زیرا جنسی تحت عنوان پیتروسپوروم به فرمهای مخمری اطلاق می‌گردید و نام مالاسزیا را برای فرمهای رشته‌ای (دارای هایفی) بکار می‌بردند تا اینکه با کمک روش‌های بیولوژی ملکولی در دهه 1980 ثابت شد که این دو درواقع یکی هستند. در حال حاضر 11 گونه از جنس مالاسزیا شناخته شده است و مهم‌ترین گونه‌های کلینیکی آن شامل مالاسزیا گلوبوزا، مالاسزیا فورفور، مالاسزیا سیمپودیالیس، مالاسزیا رستریکتا و مالاسزیا ابتوزا می‌باشند.

گونه‌های مختلف را بر اساس مرفولوژی، ویژگی‌های مربوط به رشد، فعالیت‌های آنزیمی و نیز با کمک روش‌های ملکولی می‌توان از یکدیگر بازشناخت. مالاسزیاها قارچ‌های دیمورفیک هستند که بسته به شرایط کشت می‌توانند به فرم مخمری و یا فرم میسلیال دیده شوند. در فرم مخمری ممکن است سلول‌های کروی، بیضوی و یا فرمهای سیلندری دیده شوند و طریقه‌ی جوانه‌زنی سلول‌های آن‌ها معمولاً به‌صورت یک‌قطبی است.

الف- مرفولوژی مالاسزیا

مرفولوژی در شرایط داخل بدن (in vivo)

مخمرهای جنس مالاسزیا اعضاء میکروبیوتای پوست نرمال هستند و به‌ویژه در نواحی غنی از غدد سباسه حضور دارند و در آزمایش میکروسکپی از نمونه‌های به دست آمده از این نواحی به‌آسانی مشاهده می‌شوند. روش سنتی برای آماده کردن پوسته‌ها و شوره‌های جمع‌آوری‌شده از لزیونهای پوستی استفاده از هیدروکسید پتاسیم 20 تا 30 درصد می‌باشد، اما اگر در ترکیب با پتاس به نسبت مساوی از جوهر پارکر (parker permanent blue/ black quink) استفاده شود بهتر و نمایان‌تر دیده خواهند شد.

گونه‌های مالاسزیا رنگ را به‌فوریت جذب می‌کنند و بنابراین عناصر مخمری درزمینه‌ی شفاف لام میکروسکپی به رنگ آبی مشاهده می‌شوند. مرفولوژی سلولی ارگانیسم‌هایی که در نمونه‌های به دست آمده از لزیونهای پوستی مشاهده می‌شوند به‌اندازه کافی می‌تواند آن‌ها را تحت عنوان گونه‌های مالاسزیا شناسایی نماید. ویژگی عمده این سلول‌ها نحوه تقسیم سلولی آن‌ها است که به‌صورت جوانه زدن یک‌قطبی
(monopolar budding) صورت می‌گیرد و اسکار یا جسم یقه مانندی که در قاعده یا پایه‌ی جوانه از خود بجای می‌گذارند نیز به تشخیص کمک می‌کند.

اختلاف و تنوع قابل‌توجهی در شکل و مرفولوژی سلول وجود دارد و اشکال کروی، بیضوی، یا سلول‌های طویل در موارد پاتولوژیک مشاهده می‌شوند. ممکن است فرمهای مرفولوژیک متعددی یک ناحیه را کلونیزه کنند و یا گروهی از مخمرها در یک ناحیه با مرفولوژی یکسان دیده شوند. تظاهرات مرفولوژیک ارگانیسم‌ها در پوسته‌های مربوط به لزیونهای پیتریازیس ورسیکالر به لحاظ شکلی مشخصه‌ی این مخمرها و در حقیقت تشخیص آزمایشگاهی این بیماری را تسهیل می‌نماید.
➰ مالاسزيا فورفور (نام قبلي آن پيتروسپوروم اواله) يكي از گونه‌هاي مرتبط به هم مخمري است كه بطور طبيعي در سطوح پوستي انسان و بسياري از حيوانات ديگر يافت شده و بدواً بعنوان شايع‌ترين علت دندروف (شوره) محسوب مي‌گردد. بيماري حاصله در انسان تينا ورسيكالر است. اختلال پوستي ديگري بنام درماتيت سبوروئيك نيز بوسيله اين قارچ بوجود مي‌آيد.

از آنجا كه اين قارچ براي رشد خود به چربي نياز دارد، بنابر اين در نواحي پوستي كه حاوي غدد سباسه فراوان است شايع‌تر ديده مي‌شود. اين نواحي شامل پوست سر، صورت و بخشهاي فوقاني تنه است.

هنگامي‌كه قارچ به رشد سريع خود ادامه مي‌دهد، تجديد و نو شدن سلولهاي پوستي مختل شده و شوره همراه با خارش ايجاد مي‌گردد.

گونه‌هاي ديگر مالاسزيا شامل مالاسزيا پاكي‌درماتيس Malassezia pachydermatis كه اغلب روي بدن سگ‌ها يافت مي‌شود، مالاسزيا سيمپودياليس، مالاسزيا گلوبوزا، مالاسزيا ابتوزا، مالاسزيا رستريكتا، مالاسزيا اسلوفيه، مالاسزيا اكوئي، مالاسزيا اواليس و مالاسزيا درماتيس مي‌باشند.

اسامي مترادف: پيتريازيس ورسيكالر، كروموفيتوزيس، درماتومايكوزيس فورفوراسه، تينه‌آ فلاوا، آئروميا پارازيتيكا،

كليدواژه‌هاي مرتبط به اين قارچ:

Kleinenflechte, Hodi-Potsy, cutaneous fungal infection, hypopigmented macules, hyperpigmented macules, Malassezia furfur, M furfur, Pityrosporon orbiculare, Pityrosporon ovale, Malassezia ovalis, scaly macules, scaly papules, Cushing disease


مرجع تخصصی آب و فاضلاب

کتاب تهیه صورت وضعیت های پروژه های عمرانی به روش فهرست بهایی(به همراه مثالهای کاربردی)منتشر شد

۱۴۰۲/۰۳/۱۲
10:54
امیرحسین ستوده بیدختی
 | 

کتاب تهیه صورت وضعیت های پروژه های عمرانی به روش فهرست بهایی(به همراه مثالهای کاربردی) از انتشارات دیباگران تهران منتشر شد-

مولفان:مهندس مهدی عطار،مهندس محمد وزین رام،مهندس امیر حسین ستوده بیدختی-

تعداد صفحات:100 صفحه

https://www.dibagaranpakhsh.ir/index.php?route=product/product&product_id=1949

توضیحات:

امروزه نرم‌افزارهای متعددی جهت تهیه صورت وضعیت (کارکرد و یا تعدیل) در بازار موجود می‌باشد

ولی قبل از استفاده از آن‌ها مهندسان می‌بایست با قوانین، جزئیات و نکات تهیه صورت وضعیت‌ها آشنا و به آن مسلط باشند

چرا که نرم‌افزارها فقط داده‌های ورودی را دریافت کرده و به صورت پیش فرض محاسبات را انجام می‌دهند

و در صورتی که داده‌ای اشتباه به نرم‌افزار وارد شود قطعاً نتیجه نهایی درست نخواهد بود، با اینکه محاسبات صحیح انجام شده است.

لذا در این کتاب سعی شده تا با ارائه نکات و مثال‌های کاربردی، تمامی جنبه‌های مورد نیاز جهت تهیه یک صورت وضعیت، به طور کامل بررسی شود.


مرجع تخصصی آب و فاضلاب

معرفی کاربردهای عملی و پژوهشی مدل SWAT در شناسایی و رفع چالش‏های کمی و کیفی منابع آب

۱۴۰۲/۰۲/۲۹
19:13
امیرحسین ستوده بیدختی
 | 

کارگاه معرفی کاربردهای عملی و پژوهشی مدل SWAT در شناسایی و رفع چالش‏های کمی و کیفی منابع آب سه شنبه دوم خرداد ماه 1402 پردیس فنی مهندسی عباسپوربرگزار میگردد.


مرجع تخصصی آب و فاضلاب

لیست مطالب

سعی بر آن است که مطالب مرجع تخصصی آب و فاضلاب شامل مسایل ، مقالات و اخبار عمران آب و فاضلاب,آب و فاضلاب و به صورت تخصصی فرآیند های تصفیه آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب و صنعت آب و فاضلاب باشد.

رشته های مرتبط:مهندسی عمران آب و فاضلاب،مهندسی تکنولوژی آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب،محیط زیست،مهندسی بهداشت محیط،مهندسی آب،مهندسی شیمی و...


امیرحسین ستوده بیدختی
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به مرجع تخصصی آب و فاضلاب است. |طراحی و توسعه:امیرحسین ستوده بیدختی|